Організація та проведення табору

В цьому розділі ми хочемо лише звернути увагу на різні аспекти організації та проведення табору. Він аж ніяк не вичерпує усіх організаційних питань, то ж з усіма запитаннями просимо звертатися на pro100tabir@cym.org 

Що таке «табір»?

Під табором розуміємо форму виховної праці, яка передбачає спільне перебування учасників впродовж визначеного часу, наявність програми та команди, яка відповідає за її проведення.

Табори бувають стаціонарні (на одній базі) чи мандрівні; виховно-відпочинкові чи вишкільні, а ще можуть бути для різного віку чи напряму.

В даному випадку ми пропонуємо програму для стаціонарного табору, що його класифікуємо як виховно-відпочинковий – гутірки та заняття, що мають виховну програму чергуємо зі спортом, іграми чи ручними роботами. Це дає нагоду юнацтву пізнати щось нове й поглибити свої знання, а разом з тим роблять це не в навязливому стилі, даючи нагоду фізичної та духовної віднови.

Скільки часу триває табір?

Однією із характерних відмінностей табору від інших подібних заходів, які мають програму, учасників та команду є часові характеристики.

Скажімо в СУМ в Україні  мінімальним терміном таборування є 4 повні доби або ж 5 таборових днів. Заходи, що відбуваються в менших часових рамках, відповідно до свого призначення називають вишколами, семінарами чи мандрівками. 

В даному випадку пропонується програма тижневого табору.

Програма табору

  • Рамова програма

Загальна програма таборового дня, яка щоденно повторюється і йменується «рамовою» визначає головні точки дня та точний час їх виконання. Вона є обов’язковою для таборовиків, а відповідальність за ї дотримання покладається на бунчужного табору. 

  • Щоденна програма дня

Щоденна програма дня, з точним вказуванням занять та інших точок програми зачитується на ранковій збірці або ж вивішується в доступному для перегляду таборовиків місці. Вона є обов’язковою для всіх учасників табору, за винятком тих випадків, коли здоров’я чи інші поважні причини не дозволяють брати участь в тій чи іншій точці програми. 

Важливою точкою в сумівському таборі є «Збірка» (ранкова та вечірня), що є офіційним відкриттям та закриттям дня. Її супроводжує відповідний церемоніал, здійснюються звіти щодо присутності таборовиків, зачитуються накази, що зобов’язують всіх учасників табору. Втім, ця точка потребує окремого організаційного церемоніалу і вона є однією з найскладніших для самостійної реалізації.

Команда Табору: склад, обов’язки, права

Команда проводить табір і відповідає за програму, умови проживання та життя й здоров’я таборовиків. До команди як правило включають (тут використовуємо сумівську термінологію): Коменданта, Бунчужного, Програмового (Головного Виховника), Писаря та Господарчого. 

Структура табору

Вдала структура табору є одним із ключів успіху. На сумівських таборах юнацтво поділене на рої – 10-15 дітей одного віку та статі. До кожного рою прикріплений виховник (який відповідає за виховну програму) та впорядник (особа молодшого віку, але щонайменше на 2 роки старша за юнацтво в рої. Впорядник відповідає за організаційно-технічні питання та допомагає виховнику). В таборах СУМу певні функції виконують і діти в роях.

Якщо табір чисельно великий і є по кілька роїв одного віку, то його структура може бути складнішою. Рої можуть бути обєднані в курені, чи призначаються обозні, які допомагають бунчужному у виконанні його функцій.
 

Символіка табору

Головне завдання виховно-відпочинкового табору – закласти певні світоглядні цінності в дитину.  Це здійснюється не лише через гутірки й заняття, але й символіку табору, що запам’ятовується та асоціюється з табором. Творить його ідентифікацію. 

До символіки ми відносимо назву табору, емблему (особливо важливо певний мерч, як футболки учасникам), певний церемоніал (в цьому випадку кожна організація має свій, зокрема й СУМ).

Символізм має супроводжувати не лише цілий табір, але й важливо, якщо рої мають назву та емблему. Втім, якщо певну гутірку чи заняття може прочитати чи провести часто непідготовлена особа, то питання символіки чи церемоніалу табору потребує глибшого опрацювання і тут рекомендуємо проконсультуватися з фахівцями.

Права і обов’язки таборовиків

З моменту зголошення на табір учасник дає свою згоду беззастережно виконувати програму табору (окрім виключень щодо здоров’я та інших випадків, про що повідомляється в анкеті зголошення), а також виконувати накази КТ та зверхників (виховники, медперсонал та ін.)

Права таборовика
Таборовик має право:

  • на гідне ставлення з боку команди табору та інших учасників;
  • рівні права з усіма іншими учасниками табору;

Обов’язки таборовика
Кожен таборовик, який бере участь в таборі зобов’язується:

  • в повній мірі виконувати програму табору (за винятком ситуацій, що пов’язані з здоров’ям чи іншими особливостями, про що заздалегідь обговорюється з командою);
  • дотримуватися правил таборування та наказів команди.

Медична опіка та безпека на таборі

Зважаючи, що ця сфера є особливо важливо, тут дозволимо собі вмістити окремий витяг з «Правильника таборування», що його затверджено СУМ в Україні (цю частину виділяємо курсивом). І хоча це лише частина, що стосується безпеки, сподіваємося, що воно дасть уяву про різні можливі виклики, що треба враховувати при організації табору:

Медичні вимоги до таборовика

Відповідальність за життя та здоров’я таборовиків
Відповідальність за життя та здоров’я таборовиків лежить на Команді Табору (Коменданту) та таборовику: 

Насамкінець, хочемо підкреслити, що це лише орієнтовні питання, які виникають і які слід враховувати при організації табору. Якщо Ви потребуєте наших порад, то пишіть нам і ми спробуємо Вам допомогти.

Вверх